DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>NY LAG En ny lag om kosmetiska produkter debatterades i lagtinget igår. På arkivbilden är det politiker som ska sminkas innan en debatt i Åland24.

Smink väckte debatt i lagtinget

Ett lagförslag om smink ledde till debatt om lagstiftningens kvalitet i lagtinget igår.

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget ersätter den nuvarande blankettlagen om kosmetiska produkter med rikets nyare lag inom området. Bakgrunden är förändringar på EU-nivå, men enligt landskapsregeringen är ändringarna av lagteknisk art.

Det hindrade dock inte lagtingets ledamöter att livligt diskutera det nya lagförslaget. Britt Lundberg (C) höll ett långt anförande om hudens betydelse och vikten av kontroll över kosmetiska produkter. Samtidigt menade hon att den nya lagen inte borde hindra småföretagare.

– Det är viktigt att vi inte krånglar till det så att man inte kan blanda honung, yoghurt och någon doft utan att ha ansvarspersoner.

Jörgen Pettersson (C) tog det nya förslaget som utgångspunkt för ett större resonemang om det åländska lagstiftningsarbetet genom att peka på paragraf 13, som berör inspektioner. I utrymmen som används för boende av permanent natur får tillsynsåtgärder vidtas endast om inspektionen är nödvändig för att utreda de omständigheter som inspektionen gäller och det finns anledning att misstänka att ett hälsobrott har begåtts, står det i lagen

– Vem avgör om en sådan inspektion är nödvändig, frågade Pettersson och betonade att det är en husrannsakan det handlar om.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!