DELA
Foto: Rasmus Olin

Slutvägt på Rosella

Efter fem år slutar Viking Line väga maten i Rosellas cafeteria.

Från och med fredag väljer resenärerna tallriksstorlek och betalar ett fast pris – med Viking Club-rabatt.
Det blev snudd på folkstorm när Viking i februari 2011 meddelade att man börjar väga matportionerna och ta betalt enligt vikt.

Upprördheten blev ännu större när resenärerna insåg att den mest klassiska av alla rätter, en portion köttbullar med potatismos, kostade en rejäl slant. Enligt en insändarskribent kostade femton köttbullar 200 kronor, alltså alldeles för mycket.

Rederiet förklarade sitt beslut med att matsvinnet minskar med vägningen. Men köttbullsdebatten upphörde inte och i augusti 2011, efter ett halvår med matvågen, infördes ett specialerbjudande på köttbullar med potatismos för Viking Club-medlemmar.

När höga Tallink Silja-direktörer någon vecka efter det kom till Åland på charmoffensiv var strategin klar även om den lanserades mest på skämt: Resenärer skulle vinnas över från Vikings färjor genom en köttbullskampanj med specialpris för åländska resenärer.

När Rosella nu sätts i trafik igen på fredag efter att ha fräschats upp under tre veckor är matvågen borta. I stället lanseras ett nytt koncept med liten och stor tallrik till fast pris.

– Det här ska testas under en försöksperiod som pågår fram till den 30 april, säger rederiets marknadschef Lena Mörn.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!