DELA
Foto: Mathilda Kull

Sleipner-hästar får polisuppdrag

Nu syns två polishästar återigen på stan.

Det är ridskolehästarna Hokus pokus och Nisse som har fått lämna grönbetet för en helg i samhällets tjänst.
Det är den tionde sommaren som överkonstapel Heidi Warelius kommer till Åland i form av ridande polis. För kollegan äldre konstapel Annukka Cederlöf är det femte året. De kommer båda från Helsingfors polisinrättning. Hästarna som rycker ut är däremot riktiga ålänningar och bor vanligtvis på Sleipners ridskola i Mariehamn.

– Det är samma hästar som vi brukar ha och det har fungerat bra. En bra polishäst ska helst vara stor och måste vara mycket lugn, säger Heidi Warelius.

De har fått mycket positiv feedback för sitt arbete i Mariehamn. Här fungerar hästarna mest som ett verktyg för att ge polisen bättre uppsikt över ett stort område, de kommer högre upp från marken. Uppe på hästryggen syns de också bättre för allmänheten.

– Miljön är annorlunda här jämfört med i Helsingfors. Jag tycker att hästarna passar väldigt bra in i Mariehamns stadsbild. Det är inte så mycket trafik och det finns inga spårvagnar till exempel.

De ridande poliserna brukar bli väl bemötta när de kommer till Åland på besök, både av kollegor och allmänheten. Därför brukar Heidi Warelius och Annukka Cederlöf komma varje år.

– Vi brukar bli inbjudna, men vi bjuder också in oss själva, skrattar Heidi Warelius.

Läs mer i fredagens Nya Åland!