DELA
Foto: Jonas Edsvik

Skulderna ökar för åländska hushåll

De åländska hushållens skuldsättningsgrad har ökat.

Den ligger 23 procent högre än det finländska genomsnittet, enligt en ny rapport från Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB).
I fredags släppte ÅSUB en rapport om konjunkturläget för Åland våren 2018. Där visade färska siffror att de åländska lönerna växer blygsamt, precis som i resten av världen.

Men vår skuldsättningsgrad har ökat med 5 procent per år de senaste tre åren. Efter finanskrisen år 2008 och fram till år 2016 har de finländska hushållens skulder ökat med 113 procent medan de åländska hushållens skulder ökat med 136 procent.

Anledningen till att åländska hushåll har en större skuldkvot är bland annat på grund av att vi under senare år byggt större och dyrare hem än vad man gör genomsnittligt i landet. Detta trots att inkomstutvecklingen inte har varit starkare än i Finland.

– Ålänningarna har konsumerat mer i förhållande till inkomstutvecklingen om man ser till genomsnittet i Finland. Vi har haft ett historiskt rekord gällande låga räntor. Det är nästan som att människor inbillat sig att de kommer vara så för evigt, men det kommer det inte, säger Richard Palmer som är utredare på ÅSUB.

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, landrapport från februari bedömer att hushållen i Finland har skulder som är ”relativt höga i förhållande till inkomsterna.”. För att begränsa tillväxten av skulderna rekommenderade OECD att Finland borde tillämpa striktare amorteringskrav.

Om detta skulle förändra den åländska skuldkvoten i förhållande till inkomsterna är oklart enligt Palmer.

– Det är svårt att säga. Just bolån förändras trögt och det är ofta lån man har åtminstone hela yrkeslivet.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!