DELA
Foto: Stefan Öhberg

Skolbeslut gläder minister

Från och med 14 maj ska grundskolorna återgå till närundervisning. Det meddelade riksregeringen på onsdagen. Beslutet gäller också på Åland.

– Jag är glad att beslutet kom redan nu, så att skolorna har tid att förbereda sig, säger utbildningsminister Annika Hambrudd (C).
På riksregeringens presskonferens på onsdagskvällen berättade undervisningsminister Li Andersson (VF) att beslutet om att återuppta närundervisningen tagits baserat på bedömningar från hälsovårdsmyndigheterna. Skolorna har nu två veckor på sig att förbereda den stegvisa återgången till närundervisning.

– Vi har med hjälp av åtgärderna lyckats begränsa epidemin och det här har varit en kraftig åtgärd som vi inte hade satt i kraft om det inte hade varit absolut nödvändigt. Det finns inte längre någon nödvändighet efter 13 maj.

Både utbildningsminister Annika Hambrudd och lantrådet Veronica Thörnroos (C) uttrycker lättnad över beskedet.

– Det här helt i linje med vad landskapsregeringen skrev i brevet till statsrådet om exitstrategin. Ganska många lärare har inte kunnat etablera kontakt med sina elever på daglig basis och vissa barn får inte den omvårdnad de behöver och det var också ett av skälen vi förde fram. Det sociala skyddsnät som skolan utgör har varit borta ett tag och det är angeläget också socialpsykologiskt, säger Veronica Thörnroos.

Annika Hambrudd hade möte med skolledarna så sent som på onsdagsmorgonen.

– De upplever att distansundervisningen har gått över förväntan.

Det har ju ställts en hel del krav på lärarna i övergången till distansundervisning. Kan det bli ytterligare ökad arbetsbelastning att nu gå tillbaka till närundervisning igen?

– Budskapet från skolorna har varit att beslutet behöver tas nu, för att de behöver ha tid att förbereda sig. Så jag är glad att beslutet kom nu redan.

Övergången till närundervisning kommer med vissa krav. Alla rekommendationer om social distansering och hand- och hosthygien gäller fortfarande. Det innebär till exempel mindre klasser och till en början undervisning i skift. Social- och hälsovårdsministeriet kommer, tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd (THL), att ge anvisningar till kommunerna om hur övergången ska gå till rent praktiskt.

När det gäller Åland råder vissa oklarheter kring juridiken fortfarande, men beslutet i sig går inte att avvika från. Det är heller ingenting man vill från landskapsregeringens sida, säger Veronica Thörnroos.

– När det går i kraft måste vi se om det krävs separat beslut från oss. Men vi har inga bekymmer med beslutet i sig.

Distansundervisningen upphör efter 13 maj. I och med återinförandet av närundervisning gäller också närvaroplikt, meddelade riksregeringen på onsdagskvällen.

Skolornas öppnande är en del av den stora avveckling av begränsningsåtgärder som planeras. Den så kallade exitgruppen samlas för diskussioner igen 3 maj.