DELA

Sju supportrar gripna efter tumult

Strax innan klockan 22 under onsdagskvällen greps sju polska supportrar vid Ålandsvägen. Det efter att de försökt komma in på stadion.

– Vi grep dem efter att de med tvång försökt komma in. De har varit hotfulla mot ordningsvakter och mot polisen, säger polismästare Maria Hoikkala.

Händelsen inträffade vid entrén för de polska supportrarna när matchen redan hade börjat.

– De greps för att skydda mot brott och störningar. När de uppträder så aggressivt så ska de inte vara bland folk, säger hon.

Eventuella brottsrubriceringar kan landa i motstånd mot ordningsvakt och polis, enligt Maria Hoikkala.

Utanför arenan var det i övrigt lugnt vid insläppet innan matchen. När Nya Åland var på plats var den huvudsakliga polisnärvaron stationerad utanför de polska supportrarnas ingång.
– Det är mer oroligt där än vid den södra ingången, säger hon.

Där höll polisen också de olika lagens supportrar åtskilda längs med Idrottsgatan.
– Det är vanligt att man gör så för att förebygga eventuella störningar och det gick ju väldigt bra, säger Maria Hoikkala.

Ett 20-tal säkerhetsvakter stod utanför de polska supportrarnas entré och ett tiotal poliser strax innanför. Enligt säkerhetsvakterna hade det varit lugnt vid ingången utan några incidenter vid 21-tiden, och de flesta supportrarna hade redan varit på plats strax efter klockan 20.

Vid båda ingångarna kroppsvisiterades besökare och väskor tittades igenom. Inga polska besökare verkar ha blivit utan biljetter, utan de som ville komma in har fått plats.

Maria Hoikkala har samma uppfattning och att det fanns biljetter kvar. Polisen uppskattar att det ska finnas 250 polska supportrar i Mariehamn.
– Men alla går inte på matchen. 100  av dem är någon annanstans. Det återstår att se vad de sysslar med, när man inte går dit, säger hon.

Sedan tidigare sitter fyra Legia Warszawa-supportrar gripna. De greps vid 5-tiden på onsdagsmorgonen på Styrmansgatan i Mariehamn.
Ett ögonvittne såg tre personer varav två som gjorde motstånd och sattes i handklovar mitt på gatan. Polisen bekräftar händelsen och säger att det rörde sig om fyra personer. Vittnet säger att det var två rikspolisbilar med ett tiotal polismän som var involverade vid gripandet.

Polismästare Maria Hoikkala vill inte gå in på detaljer kring händelsen mer än att de greps på basen av polislagen då personerna gjorde motstånd mot polisens åtgärder. På onsdagseftermiddagen vid 16-tiden var de fyra personerna fortfarande i polisens förvar.
– De fyra gripna är fortfarande hos oss. De är gripna på basen av polislagen för att skydda för brott och störningar, säger hon.
Vad är de misstänkta för?
– De är inte misstänkta. Men man grips inte om man inte har gjort något utan det krävs någon slags aktion. Det finns orsak att gripa dem, säger hon.

Text: Veronika Åström
Text: Felicia Bredenberg

Foto: Fredrik Gilljam