DELA
Foto: Minna Wallén

Sista ordet inte sagt om fiskevårdsavgift

Det är inte alls givet att den planerade fiskevårdsavgiften för turister blir av.

Det antyddes i lagtinget i går.
I går inledde lagtinget årets budgetdebatt. Nya Åland har tidigare berättat att majoriteten i lagtingets finans- och näringsutskottet i det stora hela understöder regeringens förslag. Samtliga budgetmotioner förkastas vilket har lett till ovanligt många reservationer från oppositionens medlemmar i utskottet.

Det innebär också att debatten i går långt handlade om de frågor som redan tagits upp på remissdebatten som bland annat oppositionens missnöje med kortrutten, landskapsandelarna och med dem inbesparingskravet på kommunerna.

Vad de ärendena beträffar tyder ingenting på att majoriteten, det vill säga regeringspartierna, kommer att vika från sin linje. Men efter att finans- och näringsutskottets ordförande Tage Silander (MSÅ) presenterat utskottets betänkande verkar det nu som om oppositionen i alla fall kan ha en chans avgå med segern i en annan tvistefråga, nämligen den om fiskevårdsavgiften som ska införas för turister för att få in pengar till yngelproduktionen vid Guttorp.

Silander konstaterade att inkomsterna från en fiskevårdsavgift fortfarande ligger kvar som ett moment i budgeten men att beslutet om själva avgiften tas senare.

– Om det tas, sade han.

Uttalandet tolkades av oppositionen som tummen ner för avgiften.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!