DELA

Studie om coronaviruset bland ålänningarna

Idag presenteras den studie som ska göras om coronaviruset bland befolkningen på Åland.

Nya Åland har i flera artiklar tidigare berättat om studien, som alltså startar nu i oktober 2020 och pågår i minst sex månader. Den heter ”Ålands covid-19 populationskohort – en longitudinell epidemiologisk studie och kartläggning av befolkningens erfarenheter och beteenden”.

UPPDATERING KL 14.20: Dagens infotillfälle är en presskonferens som inte kommer att sändas, men mer om projektet kan du såklart läsa i tisdagens Nya Åland.

I ett pressmeddelande skriver man bland annat:
”Hur stor andel av befolkningen som haft infektion utan symptom eller varit sjuka utanför Åland är emellertid oklart. Det är därför av stor vikt att undersöka förekomst av aktuell eller genomgången infektion i befolkningen och följa utvecklingen över tid.

Syftet med studien är att studera infektionsförekomst, kunskap, riskuppfattning, förebyggande beteende samt tillit till olika samhällsaktörer gällande covid-19.”

Deltagandet i studien är frivilligt och man kan avbryta sitt deltagande när som helst.

I dagens infotillfälle deltar Smittskyddsläkare Marika Nordberg (ÅHS), landskapsläkare Knut Lönnroth, överlärare Erika Boman (Högskolan på Åland) och vd Mathias Grunér (Bimelix/Medimar)
Studien är ett samarbete mellan THL (Institutet för hälsa- och välfärd), Landskapsregeringen, Bimelix/Medimar, Ålands hälso- och sjukvård och Högskolan på Åland.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp