DELA
Foto: Annica Lindström<07_Bildrubrik>JA – Om man alls har något vett i huvudet ska man inte alls dricka och köra bil, säger Iris Westin (till höger) och Åsa Johansson.

Sänkt promillegräns delar ålänningar

Sänk promillegränsen för rattfylleri till 0,2 promille. Det tycker en majoritet av ålänningar i Nya Ålands pejling.

Landskapsregeringen vill sänka en promillegränsen för rattfylleri till 0,2 promille. Socialdemokraterna är för en sänkning medan Ålands Framtid är emot den. Resten av partierna är delade i frågan.

Ska gränsen för rattfylleri sänkas till 0,2 promille? Den frågan ställde Nyan till hundra stycken personer. 40 av dem träffade vi på Torggatan i Mariehamn, 30 utanför Maxinge i Jomala och 30 utanför Mattsson i Godby.

I det sammanlagda pejlingresultatet är en majoritet, 59 procent för en sänkning av promillegränsen till 0,2 promille. 41 procent av deltagarna var negativa.

Positivast till en sänkning var Mariehamnarna.

– En bra början men noll promille vore bäst, säger mariehamnaren Kenneth Broström som är helnykterist.

90-åriga Svea Mattsson vill ha kvar den nuvarande gränsen.

– Folk har ingen frihet om de inte får ta en öl eller ett glas vin till maten, men tillägger att folk inte ska få supa sig fulla och bete sig som grisar.

På nyan.ax röstade 69 procent emot en sänkning medan 31 procent var för en sänkning. 301 röster gavs i webbomröstningen.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!