DELA
Foto: Jonas Edsvik

Saltvik räknade med minus – gör kraftigt överskott

Saltviks kommun hade budgeterat för en förlust på 280 000 euro förra året. Men resultatet landade på 722 000 i överskott.– 2020 känns som en välbehövlig andhämtning, säger kommundirektör Ewa Danielsson.

Saltvik har haft två år med underskott innan – och hade räknat med ett till. Skatteintäkterna blev dessutom en halv miljon mindre än budgeterat.

Men kostnaderna sjönk samtidigt med drygt 900 000 euro.

– De främsta orsakerna är verksamhetsförändringar i äldreomsorgen, men även inom skol- och bildningsverksamhet, säger Ewa Danielsson.

Tidigare år har Saltvik behövt hyra in sig för platser på bland annat Oasen, men behovet gick istället ner under 2020 och man har då inte behövt utnyttja de platserna.

På skolsidan märks framförallt att hemvårdsstödet inte utnyttjats i den utsträckning som budgeten förutsåg.

Sunnanberg har inte heller nyttjat det tre extraplatser som finns. Samtidigt byggs vårdhemmet ut med åtta platser.

– Det finns ett behov som vi känner till, men det är förstås svårt att veta hur det verkligen blir.

Ewa Danielsson konstaterar trots överskottet att de ekonomiska utmaningarna finns kvar. Särskilt om det visar sig att kommunens invånare betalat in för mycket skatt under pandemiåret.

– Vi väntar ännu på uppdaterade skatteprognoser, säger Ewa Danielsson.

Revisorerna har ännu inte granskat bokslutet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp