DELA

Säkerhetskursare möttes igen på Åland

Att deltagare i den nationella säkerhetskommitténs kurs i specialsäkerhet haft kursträff på Åland nu har inget med det skärpta säkerhetsläget i Europa att göra.

Åtminstone inte enligt den åländska arrangörsgruppen.

”Tidpunkten för träffen passade väl in i allt som händer i världen för tillfället, men var planerad redan sedan i höstas”, skriver arrangörsgruppen i ett pressmeddelande.

Hösten 2021 arrangerades för första gången en kurs på svenska i totalsäkerhet i Helsingfors. Initiativet togs av Försvarsministeriet. Målet med de riksomfattande försvarskurserna är, enligt Säkerhetskommittén, ”att ge civila och militärer i ledande ställning en övergripande bild av Finlands utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik, förbättra samverkan mellan olika samhällssektorer i undantagsförhållanden samt främja nätverk mellan personer som arbetar inom olika områden av den övergripande säkerheten.”

Tio av kursdeltagarna från riket och drygt tio från Åland deltog i träffen på Åland.

”Traditionen bjuder att dessa kurser återsamlas med jämna mellanrum för att umgås, fördjupa kontakterna och genom olika studiebesök fördjupa sina kunskaper”, lyder pressmeddelandet.

Deltagarna hann med mycket på två dagar.

”På programmet fanns bland annat besök och rundvandring i lagtinget, Ålands Museum, Ålands Elandelslag, Sjöbevakningsstationen i Mariehamn samt det nya polishuset där våra blåljusmyndigheter presenterade sina verksamheter. Vidare har vi hunnit med besök såväl på Kobba Klintar som Bomarsund. Tid för diskussioner om det dagsaktuella läget i vår nära omgivning och i världen har vi också hunnit med.”

”Allt detta är till stor nytta i arbetet för att tillsammans skapa en förstärkt resiliens i vårt samhälle”, avslutas pressmeddelandet. (pd)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp