DELA
Foto: Stefan Öhberg

Så vill Jomala slå samman kommuner

Jomalas kommunstyrelse föreslår en sammanslagning med Lemland, Lumparland, Hammarland och Eckerö.

– Det är ett sätt att vara aktiva, säger styrelsens ordförande Harry Jansson (C).
Landskapsregeringens förslag till kommunsammanslagning skulle slå ihop Jomala med Lumparland och Lemland till Sydöstra Åland. Landskapets förslag innefattar också att i en så kallad fas två inkludera Mariehamn i kommunpusslet och den nya kommunen skulle alltså på sikt bli Jomala, Lemland, Lumparland och Mariehamn.

– Även om vi i centern har varit kritiska till förslaget måste vi inse att landskapsregeringen har en majoritet i lagtinget. Det här är ett sätt att vara aktiva i frågan, säger Harry Jansson.

Jomala, Lemland, Lumparland, Hammarland och Eckerö samarbetar i dag kring södra Ålands högstadiedistrikt, vilket också har varit utgångspunkten för vilka kommuner som Jomala föreslår att ska gå samman. Jomala har haft två möten med de andra kommunerna som ligger till grund för förslaget.

Men hur de andra ställer sig vill inte Jansson spekulera i. Han betonar vikten av att varje kommun måste ta ställning till förslaget.

– Det är viktigt att de kommuner som skulle få de mer perifera positionerna också känner sig representerade och hörda, säger Jansson.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!