DELA
Foto: SPT

Så ska Finland öppnas upp till sommaren

Läget är fortfarande allvarligt men Finland ska öppnas upp inför sommaren, sade statsminister Sanna Marin (SDP) på regeringens presskonferens på fredagsförmiddagen.

Målet är att avveckla restriktioner i vår och i sommar i den mån epidemin gör det möjligt.

Undantagsförhållanden upphävs den här månaden. Restauranger ska kunna öppnas men med begränsningar i öppettider och besökarantal. Skolor ska kunna återgå till närundervisning på ett säkert sätt.

Barn, ungdomar och medborgare som ”lidit mest” prioriteras när samhället öppnas upp.

Gruppaktiviteter för unga utomhus blir möjligt i maj och offentliga utrymmen som bibliotek och museer öppnas.

Arbetsresor inom EU tillåts om det är möjligt med beaktande av epidemiläget i andra länder.

Regeringen ska ta fram ett vaccinationsintyg för resor över gränserna.

Konserter och andra evenemang för allmänheten kan tillåtas igen men antalet deltagare begränsas.

I juni, juli och augusti vill regeringen öppna upp för arbetsresor utanför EU och större deltagarantal vid allmänna evenemang.

Svårt förutsäga

Statsministerns statssekreterare Henrik Haapajärvi underströk att det är regeringens planer och att det inte går att förutsäga om regeringens plan för att avveckla coronarestriktionerna håller. Mycket hänger på att Covid-19-testning och smittspårningen fungerar och att befolkningen vaccineras enligt planerna.

Regeringen utvärderar läget kontinuerligt.

Förutsättningarna för att avveckla restriktionerna är ett stabilt epidemiläge. Gränsen för det är en incidens på 50, alltså att det är högst 50 smittfall per 100 000 invånare på två veckor, och att de positiva testsvaren sjunker under 1,5 procent.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp