DELA
Foto: Theresa Axén

Staten stryper krogtider på Åland-coronapass införs natten till söndag

Alkoholserveringen ska upphöra klockan 17, och restauranger får ha öppet till klockan 18.Det gäller på Åland från och med söndag. Undantag görs för restauranger som kräver att kunderna har coronapass.

Det meddelar Finlands social- och hälsovårdsministerium efter att statsrådet ändrat förordningen som begränsar förplägnadsrörelsers verksamhet med anledning av coronaepidemin.

Här kan du läsa landskapsregeringens detaljerade information!

Begränsningarna gäller förplägnadsrörelser i finländska områden med samhällsspridning och införs vid midnatt natten till söndagen.

Obs tidpunkten korrigerad 3.12 kl 14.52. Stadsrådet hade gått ut med felaktig tidpunkt i sitt nyhetsutskick.

Landskapsregeringen reagerade snabbt på beslutet och gick ut med ett pressmeddelande.

Restauranger som kräver coronapass kan undvika begränsningarna. För restauranger på Åland som inte tar coronapass i bruk gäller följande:

• Restauranger som serverar alkohol ska upphöra serveringen av alkoholdrycker kl. 17:00 och får hålla öppet för kunder mellan 05:00-18:00. Alkoholdrycker som sålts innan serveringen av alkohol upphör ska förtäras inom en timme efter serveringstidens slut. Att servera alkoholdrycker efter kl. 17.00 är tillåtet endast om coronapasset används.

• Om förplägnadsrörelsen inte serverar alkoholdrycker får den hålla öppet kl. 05.00-01.00, till exempel snabbmatställen, caféer samt barer och restauranger som inte serverar alkohol.

• Alla kunder i restaurangens lokaler inomhus ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarande bordsyta.

Restauranger på Åland behöver inte i förväg anmäla vilket alternativ de väljer.

Ett undantag görs för Åland när det gäller antalet kundplatser. Till skillnad från övriga Finland begränsas inte antalet kundplatser på Åland.


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp