DELA
Foto: Pressbild<07_Bildrubrik>NY PATRULLBÅT Här är gränsbevaknignens nya båt som används för att rädda människoliv i Medelhavet.

Så hjälper Finland flyktingarna på havet

Gränsbevakningen i Finland har nyligen satsat på en ny patrullbåt för att kunna rädda fler flyktingar ur Medelhavets vågor.

– Nu kan vi rädda 80 personer på en gång, berättar Pekka Niittylä på besök i Mariehamn.
I går höll International Maritime Rescue Federation ett seminarium med deltagare från olika länder i Europa. Den här gången ordnades seminariet på Åland. Också länder utanför Europa, som USA och Turkiet, hade sänt deltagare.

Tema för seminariet var Working together in Europe – gemensamt arbete i Europa – och det är ju mer än aktuellt när man ser hur flyktingfrågan har utvecklats.

Pekka Niittylä, kaptenlöjtnant och chef för gränsbevakningens operativa enhet i Medelhavet sedan ett år tillbaka, berättade om sina erfarenheter och visade bilder av människor på flykt i överfyllda små gummibåtar på väg från Turkiet till de grekiska öarna Lesbos och Samos där den finska enheten opererar.

– Vi har varit verksamma i Medelhavet i sju år men nu har vi ökat våra insatser eftersom flyktingarna är så många. Vi har Kos som en ny ö där vi också för i land räddade människor, säger han.

Nyligen tog man i bruk en ny patrullbåt som köpts för ändamålet.

– Tidigare hade vi en gummibåt som kunde ta bara 25 personer. Med nya båten kan vi rädda upp till 80 personer på en gång. Båten är utrustad med extra pontoner för att kunna rädda människor också i dåligt väder.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!