DELA
Foto: Jonas Edsvik

S-utspel om docka väcker frågor

Socialdemokraterna vill bryta pågående upphandling om Pommerns docka för att se på andra alternativ för museifartygets bevarande.

Förslaget väcker förvåning i Pommernkommittén.
”Bygg torrdocka på Möckelö” är rubriken på ett pressmeddelande som Ålands socialdemokrater skickade ut i går. Partiet anser att den skepsis som ”experter” riktar mot den lösning man nu håller på att förverkliga är orsak nog att avbryta upphandlingen av betongdockan för att utreda andra alternativ.

– Vi tycker att den framförda kritiken är rimlig och att det ännu är befogat att titta på andra möjligheter. Den föreslagna lösningen är dyr och dess ändamålsenlighet omdiskuterad, skriver man i pressmeddelandet.

Partiet vill utreda en helt ny torrdocka på landskapets mark i Möckelö i Jomala, där Pommern kunde repareras vid behov.

– Pommern kunde med lätthet bogseras över viken till ett varv på Möckelö. Att bedriva varvsverksamhet utanför en av Ålands bästa restauranger och Sjöfartsmuseet är förenat med stora problem.

Utspelet väcker både reaktioner och frågetecken. Pommernkommitténs ordförande Roger Jansson (MSÅ) säger att Socialdemokraterna redan 2009 varit med och fattat beslutet om att bygga en docka på nuvarande plats och också enhälligt gått in för att förverkliga dockan enligt de huvudskisser man följer i dag.

– Utgående från det måste jag uttrycka en jätteförvåning över utspelet.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!