DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>NY PARTNER Börsnoterade företaget Apetit tar över betjäningsdisken i alla kedjans butiker. Butikschef Elina Fellman berättar att butiken i Möckelö blir först. Den tidigare partnern åländska Gourmetboden har sökt sig i konkurs.

S-market undersöker halalslaktat kött

Efter en intensiv Facebook-debatt om S-markets halalslaktade kött, bestämde sig marketchef Elina Fellman för att ta bort de berörda produkterna tills hon vet om djuren fått bedövning innan slakten eller inte.
– Vi har tagit bort köttet från disken på grund av att jag inte har den info som folk vill ha, om hur det är slaktat. Jag kan inte få den informationen under helgen.

Köttet ifråga är nyzeeländskt lammkött och kycklingbröst med halalstämpel. Beslutet att ta bort produkterna från försäljningen togs på nyårsafton efter att en kund tidigare under dagen ifrågasatt produkterna på företagets Facebook-sida.

Sedan det första inlägget gjordes har kommentarerna gått heta.

Vad tycker du om tonen i kommentarstråden?

– Det har varit väldigt upprörda människor. Jag har blivit anklagad för att vara rasist och allt möjligt annat. Många har inte kännedom om ordet halal och vi måste upplysa folk.

Halalslakt är en religiös slakt enligt muslimska föreskrifter som innebär att djuret ifråga ska avlivas med ett snitt över halsen. Det finns även regler kring vem som får utföra slakten och för hur djuren ska vara vända vid slakt. I många länder är det förbjudet att avliva djuret utan bedövning. Om köttet som säljs i S-markets diskar kommer från djur som avlivats med eller utan bedövning är frågan som Elina Fellman vill reda ut.

– Jag har googlat en del under helgen och vissa länder har halalslakt som görs på det gamla sättet utan bedövning. Den biten vill jag kontrollera innan jag bestämmer om vi sätter ut köttet tillbaka eller drar bort det.

Finns det efterfrågan på halalkött?

– Ja, det finns det och om det är gjort på rätt sätt kan vi ha det kvar. Folk vill ha halalkött och vi måste ge service åt dem som vill ha det, säger Fellman.