DELA
Foto: Jonas Edsvik

Robert Liewendahl: ”Jag ber om ursäkt”

”Det är uppenbart att jag kränkt ett antal människors integritet. Jag ber om ursäkt för det”.

Det skriver Robert Liewendahl, Teater Alandicas nyligen avgångne ordförande, i ett pressmeddelande på måndag eftermiddag. Bakgrunden är Hufvudstadsbladets granskning av Teater Alandica, publicerad i söndagens Hbl.

Han inleder pressmeddelandet med en återblick:

”Det är 60 år sedan jag som barn för första gången stod på stadshusets scen i en Luciatablå regisserad av Solveig Erikson, då ordförande för Teaterföreningen i Mariehamn. Sedan dess har jag medverkat i flera hundra uppsättningar som skådespelare, scenograf eller regissör. Efter dem har det ordnats premiärsupéer på allt från Societetshuset och Nautical i Mariehamn till skärgårdens ungdomslokaler. Beteendet under några av dessa middagar har nu medfört allvarlig kritik”.

Robert Liewendahl beskriver hur han är uppväxt i en familj ”där vi alltid gett varandra hjärtliga kramar, och ofta kindpussar på franskt maner, då vi mötts”, och att man gjorde på samma sätt inom Teaterföreningen i Mariehamn när Robert Liewendahl började där som ung. ”I mitt liv inom teatervärlden har jag fortsatt på samma sätt. Jag har levt i tron att dessa uttryck för värme och uppskattning befrämjat gemenskapen. Nu har det visat sig att så inte varit fallet. Alla människor uppskattar inte sådana vänskapsbetygelser. Det finns de som tolkar dem på helt andra sätt än vad som varit avsikten”, skriver Robert Liewendahl.

Han skriver vidare att ”det är uppenbart att jag kränkt ett antal människors integritet. Jag ber om ursäkt för det. Som Teater Alandicas tidigare ordförande ber jag också om ursäkt till de kvinnor som polisanmält tre män för trakasserier i samband med uppsättningar av skådespel”.

Han bekräftar att han avsagt sig ordförandeskapet för Teater Alandica och önskar den nya ordföranden och styrelsen all framgång med sitt jämställdhetsarbete och med arbetet för åländsk teater.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp