DELA
Foto: Rasmus OlinMARIEHAMNSKONTOR Enligt Bores vd Håkan Modig darbbas kontoret i Mariehamn hårt eftersom rederiet slutar med torrlasten.

Rettig group säljer Bore till Holland

Rettig Group säljer Bore till holländska rederiet Spliethoff. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande i dag.

I och med försäljningen övergår hela Bores affärsverksamhet övergår till Spliethoff, inklusive hela Bores personal, hela Bores flotta på nio RoRo-fartyg och Bores starka varumärke.

”Bore är ett bolag som kompletterar vår existerande verksamhet. Vi välkomnar Bores personal till Spliethoff-koncernen och är övertygade om att Bore kommer att bli en framgångsrik del av koncernen. Vi analyserar löpande olika tillväxtmöjligheter på våra existerande marknader och Bore är helt klart en sådan möjlighet,” säger Michel Fransen, Spliethoff-koncernens ekonomidirektör.

”Det här är ett intressant steg i utvecklingen av Bores affärsverksamhet. Bore blir en del av ett större rederi som också har långa traditioner inom rederiverksamhet. Försäljningen av Bore ger dessutom Rettig Group mera flexibilitet att utveckla existerande affärsverksamheter inom koncernen eller gå in på helt nya affärsområden där Rettig Group kan tillföra mervärde som långsiktig ägare, säger Rettig Groups vd, Tomas von Rettig.

”Spliethoff’s initativ och intresse för Bore är ett erkännande av det vi lyckats åstadkomma inom Bore under de senaste åren. Vi har demonstrerat styrkan i varumärket Bore som bygger på våra nio RoRo-fartyg i kombination med vår kompetenta och motiverade personal, såväl till sjöss som till lands. Som en del av ett renodlat rederi som Spliethoff kan Bore utveckla flottan och affärsverksamheten på ett sätt som möter framtida utmaningar på den tuffa shippingmarknaden,” säger Bores verkställande direktör Håkan Modig.

Koncernens 24,8 procents ägarandel i Försäkringsaktiebolaget Alandia ingår inte i köpet, utan kvarstår i Rettig Groups ägo.

Köpet betalas kontant, förväntas slutföras 30.6.2016 och förutsätter inte konkurrensmyndigheternas godkännande, enligt Rettig Group.

Som ett resultat av omstruktureringen inom Bore under år 2014–2015 fokuserar Bore nu på RoRo-segmentet och chartrar sina nio RoRo-fartyg åt linjeoperatörer på Nordsjön, Östersjön, Medelhavet och Karibiska havet, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Spliethoff trafikerar sammanlagt över hundra fartyg över hela världen.