DELA
Foto: Rasmus Olin

Regeringen tog beslut om restaurangstöd

Finlands regering ska kompensera restauranger för fasta kostnader och löner under coronakrisen.
– Min utgångspunkt är att det gäller även Åland, säger Ålands riksdagsman Mats Löfström (C).

Regeringen tog beslutet på fredagskvällen men inga siffror presenterades då. Enligt finansminister Katri Kulmuni (C) presenteras stödplanen den här veckan.

– Jag har jobbat hårt för att ett sådant stöd också ska gälla också på Åland eftersom stängningen baserades på undantagstillståndet, ett statligt beslut, säger Mats Löfström i ett pressmeddelande.

– Jag har diskuterat saken med ministrarna och vet att saken diskuterats i regeringen. Jag är efter diskussionerna mycket hoppfull om att stödet också ska kunna ges till åländska restauranger.

När lagen om stängningen stiftades diskuterades om det var landskapet eller staten som skulle fatta beslutet för Ålands del. Till slut var det landskapet och restaurangnäringen som önskade att staten skulle stänga. Beslutet gjordes inte mot Ålands vilja, men beslutet fattades med undantagsförhållandet som grund.

I nationell media, i Helsingin Sanomat, har det skrivits om att regeringen har varit oense om restaurangstödet och även storleken. Där nämns att det ska handla om 150 miljoner euro.

Hur det ska fördelas, på vilka grunder, är inget som Mats Löfström känner till.

– Inga detaljer är klara, till exempel vilka verktyg man ska använda. Om det ska göras en konsekvensbedömning från fall till fall eller något lättare system med moms … det tror jag inte är beslutat. Vi får avvakta detaljerna.