DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>RUNT KASSAN Branden startade uppenbarligen runt kassan inne i Lisco bok- och pappershandel. De två män som nu ställs inför rätta misstänkta för grovt sabotage är misstänkta också för stöld.

Rättegång på fredag om Lisco-branden

På fredag ställs de två unga män, som misstänks ha anlagt branden i Lisco bok- och pappershandel, inför rätta.

Försäkringsbolaget har omkring 600 000 euro att fordra för renoveringen.
På lördag morgon vid 6-tiden den 29 mars 2014 gick larmet på alarmcentralen. En förbipasserande hade sett att det brann inne i bokhandeln.

Själva branden kunde släckas på cirka 30 minuter. Men tjock svart rök fyllde trapphuset och särskilt de som bodde i lägenheterna ovanför bokhandeln var i fara.

De boende måste evakueras och i ett skede förberedde man förflyttningen av människor med hjälp av skylift. Men de boendes fysiska kondition tillät inte det. I stället försågs de med andningsmasker och evakuerades via trapphuset. Enligt uppgift var röken så tjock och svart att det hade varit omöjligt för lägenhetsinnehavarna att hitta ut på egen hand.

Också de som bodde i resten av huset evakuerades. Alla fördes till polishuset men fick senare återvända till sina hem.

Redan samma helg greps två åländska män i åldern 20–30 år som misstänkta för brottet. De var inte kända hos polisen sedan tidigare. Gripandet skedde efter att polisen hört många vittnen och tittat på filmer från övervakningskameror i området.

Butiken måste helsaneras. Renoveringen tog drygt två och en halv månad och butiken öppnade på nytt i mitten av juni.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!