DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>ENSAM Daniel Lampinen, som kallar sig själv för rasist, berättade inför rätta i går att han vill skapa debatt och att han håller på och skapar sig en plattform för det högre syfte han säger sig ha. Han uppträdde ensam i rätten, i motsats till ÅHS som åtalades för diskriminering i arbetslivet.

Rasist – men bara på fritiden?

Är det diskriminering i arbetslivet att säga nej till en person som söker inhopp på grund av att personen säger sig vara rasist på fritiden?

Det ska tingsrätten nu ta ställning till efter två rättegångar i går.

I det första målet åtalades ÅHS dåvarande överskötare Gunnar Sjöblom för diskriminering när han efter en inskolningsperiod på fyra dagar meddelade Daniel Lampinen att han inte skulle få några inhoppsuppdrag eftersom hans rasistiska åsikter inte överensstämmer med ÅHS värdegrund. Sjöblom hade då fått vetskap via personalchefen om att den tilltänkta inhopparen drev en rasistisk hemsida och blogg, något som också patienter kände till.

Huvudfrågan är om en person kan vara rasist på fritiden utan att det har någon inverkan på det jobb man förutsätts göra. Lampinen svarar ja på frågan, ÅHS svarar nej.

– För vår del handlar det inte om diskriminering utan om en lämplighetsbedömning. Vår slutsats var att han inte var lämplig att ta hand om människor som befinner sig i ett utsatt psykiskt läge. En sådan bedömning måste vara tillåten att göra för arbetsgivare, sa Sjöbloms biträde Petra Sjöstrand.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!