DELA
Foto: Stefan Ohberg

Presidenten till Åland: Delta i diskussionen om säkerheten

President Sauli Niinistö har hållit sitt tal till lagtinget och förklarat det nya lagtingets första sessionsår är öppnat.

I sitt tal öppnade Sauli Niinistö med att minnas när han senast öppnade lagtinget 2017 och konstaterade att världen förändrats mycket sedan dess, med bland annat krig i Europa. Presidenten uppmanar alla till att hålla fast vid våra starka sidor.

Presidenten konstaterar att det skärpta säkerhetsläget har väckt diskussion även här på Åland.

-Ålands demilitarisering och neutralisering har en tydlig folkrättslig grund och bygger inte bara på internationella avtal, utan även europeisk sedvanerätt.

Presidenten säger också att den utredning om demilitariseringen som varit aktuell sedan sommaren nu håller på att färdigställas och Utrikesministeriet nyligen varit i kontakt med företrädare för Åland om saken.

-Om situationen blir riktigt svår är det självklart att Finland och de allierade kommer att trygga Ålands ställning. Men säkerheten befästs och säkerställs i vardagen. Därför vill jag uppmana er alla att delta i diskussionen om vad som kan göras på Åland för att öka säkerheten.

I sitt tal tog presidenten även upp revisionen av självstyrelselagen, som ännu inte slutförts.

-Jag hoppas att man kan hitta samförstånd på båda sidor så att nya självstyrelselagen snart kan träda i kraft.

I sitt tal var presidenten också positiv till att de ökade kontakterna mellan tjänstemän och politiker mellan fastlandet och Åland, som han ser att ökar dialog och ömsesidig förståelse.

Läs mera i morgondagens och måndagens Nya Åland.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp