DELA
Foto: Stefan Öhberg

Premiär idag för Alandica Debatt

Idag är det premiär för Alandica Debatt, Ålands motsvarighet till Almedalsveckan på Gotland.

– Det här kommer att bli bra och det kommer att utvecklas till något ännu bättre, säger kansliminister Nina Fellman (S).
Idag klockan 15 öppnar lantråd Katrin Sjögren (Lib) Alandica debatt, Ålands tänkta motsvarighet till Almedalsveckan på Gotland. Ett 30-tal programpunkter ska betas av, med avslutning på torsdag klockan klockan 13. Kansliminister Nina Fellman berättar att den första upplagan av Alandica Debatt blir ett ”testår”.

– Vi har många utställare och en lång lista på människor på hög nivå. Det här kommer bli bra och kommer utvecklas till något ännu bättre, säger Nina Fellman.

Fellman tar också upp vikten av att bjuda in folk till Åland, och säger att då är sommaren speciellt bra då Åland är som vackrast.

– För att vi ska ha framgång utanför Åland så kan vi inte bara begära en massa saker. Vi måste också kunna erbjuda saker, säger Fellman.

På torsdag, med start klockan 11, håller Nya Åland i en paneldiskussion med alla åländska partier. Diskussionens fokus är Åland i världen och Ålands möjligheter med en plats i Europaparlamentet.

– Vi har valt ämnet för att lyfta blicken och vi tycker att det passar in i Alandica debatt som helhet, säger Nya Ålands chefredaktör Anna Björkroos, som leder diskussionen tillsammans med Johan Orre.

– En åländsk representant i Europaparlamentet är hett på agendan och vi ska ta reda på möjligheterna till det, säger Johan Orre.