DELA

Webb-tv: Populära påsklamm

Att mata, gosa med och namnge lamm var kanske påsklördagens allra populäraste nöje.

Korsvikens lamm i Sund, Strömbolstad, öppnade för första gången upp sin gård under Påskpaus och ett 30-tal flasklamm lät sig villigt gosas med.
– Det blev till och med en sådan anstormning mitt på dagen att lammen lyckades rymma ur inhägnaden nere vid viken, berättar fårfarmaren Annette Loumann.

Lammen fångades in och gosandet kunde fortsätta i lite mindre grupper. Strömmen av barn och vuxna som kom vandrande uppför grusvägen tycktes inte mattas av.

Flasklamm kallas de små som av olika anledningar övergivits av sina mammor och därför måste matas på annat sätt. Tackorna har fått ovanligt många lamm i år och eftersom de bara har två spenar räcker maten inte till om de får fyrlingar eller femlingar.

Det allra minsta lammet fastnade för fyraåriga Lovisa Åkerstedt som snabbt döpte det till Elin. Varför just Elin kunde hon inte riktigt föklara men det var onekligen ett passande namn på det lilla hungriga charmtrollet.

Nyan gjorde påskpausnedslag också i Mia Englunds ateljé i Smakbyn där man fick prova på att dreja samt i Handkraft som hade öppet första dagen i ny butiken, i Saltvik, Kvarnbo.