DELA
Foto: Johan Orre

Polisen anmärkte på felaktiga körljus

En personbilsförare stoppades i lördags natt av polisen med en felaktigt placerad registerskylt och ett trasigt körljus. Föraren är misstänkt för fordonsförseelse. En annan förare hade också ett trasigt körljus, plus ett extraljus fram som bländade. Den föraren är misstänkt för trafikförseelse. Polisen skriver att totala referenstalet på körljusen fram var för högt (152,5, mot tillåtna 100).

”Referenstal är ett värde som finns till alla E-märkta helljus och extraljus. Enligt ECE-bestämmelser får det samlade referenstalet på helljus och extraljus inte överstiga 100 på ett fordon. Referenstal finns tryckt i glaset på alla godkända lampor. Det är också ett bra indikationsvärde på hur mycket ljus man får ur en lampa. Desto högre värde, desto mer ljus och starkare belysning. Värdet är blandning av flera mätvärden tex. styrka, räckvidd och hur långt lampan lyser i förhållande till bredden,” skriver polisen.

Ytterligare en förare misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten efter att ha kört i 97 km/h på en 70-sträcka på Hammarlandsvägen. Föraren delgavs ett bötesyrkande. (ss)