DELA
Foto: Heidi Hendersson

”Plasten är en sorglig symbol ”

Hundratals människor går varje år längs med den lettiska kusten tillsammans med Östersjöpristagarkampanjen Mana Jura och plockar bland annat mängder av plast.

Men initiativtagaren Janis Ulme säger att man borde få börja fokusera på större hot.
Sedan 2012 har Mana Jura med grundaren Janis Ulme i spetsen finkammat de lettiska sandiga stränderna i jakt på skräp och skrot.

– Mer än hälften är plast. Korkar, flaskor, plastpåsar och matförpackningar, säger Ulme som själv för krig mot örontopsen.

– Det är en sorglig symbol för vårt samhälle. De spolas ner och hamnar på stränderna. En gång hittade jag 130 tops på en kvadratmeter.

Vid sidan av strandplockningen bedriver man forskning, upplysningsarbete och praktiskt miljöarbete.

– Själva promenaden är en liten del av vår verksamhet, men den har blivit den mest kända. Men det är en månad av vårt arbete, de övriga elva är ”bakom scenerna” jobb.

Under vandringen övervakar man mängden avfall genom vetenskapliga metoder och ökar kunskapen om problemets omfattning. Man ökar också medvetenheten om marin nedskräpning och om miljöfrågor generellt, inte bara för de som deltar på själva vandringen men även för invånare i samhällena längs vägen. Och att involvera letterna handgripligen har visat sig vara ett gyllene koncept.

– De här människorna bli ambassadörer för oss, de talar om vad de sett och att gå kustvandringen ändrar deras personliga attityder. Vi vill locka folk att bli förälskade i havet. Man kan bara bry sig om något man känner, säger Ulme som hoppas att man kan få bukt med nedskräpningen så att man kan fokusera på mer globala hot.

Läs mer i måndagens Nya Åland!