DELA
Foto: Jonas Edsvik

Passagerarpremiär på Rosella

Tänk att en bilkö kan vara en efterlängtad syn. Mariehamn har blivit en passagerarhamn igen.

 
Halv elvatiden på tisdagsförmiddagen hade ett fyrtiotal personbils- och paketbilsförare checkat in vid Viking Lines biljettkiosker i Västra hamnen. Nu stod de i två rader i väntan på att få köra ombord på Rosella.

Det är första gången sen slutet av mars som Rosella tar med passagerare till Kapellskär.

Gränsbevakare går från bil till bil och frågar om förarnas och passagerarnas medborgarskap. De flesta bilarna är svenskregistrerade. I en av dem sitter Torsten Söderlund som bor i Sölvesborg i sydöstra Sverige.

– Jag är född i Mariehamn och gick till sjöss 1958, berättar han.

Han brukar besöka Åland fyra gånger om året. Förr kom han hit för att vara med om vårjakten, den som EU har satt stopp för..

För två veckor sen kom han från Stockholm till Långnäs hamn med Amorella och sen dess har han suttit på sin sommarstuga i Sottunga.

– Min lillebror och jag har haft varsin stuga på en tomt. Nu har jag fått för långt att köra hit, jag är snart åttio år. Så han har övertagit stugan och jag har tömt den på allt jag har.

Du tillhör en riskgrupp. Hur har coronapandemin påverkat din vardag?

– Jag har försökt hålla avstånd till folk och använda handsprit när det behövs. Jag bor i alla fall inte i Stockholm. När jag åkte hit hade det mig veterligen inte upptäckts något fall i Sölvesborg.

Avskalad upplevelse

Ett fåtal resenärer går ombord via terminalen på tisdagsturen till Kapellskär.

Ombord väntar en avskalad reseupplevelse. Maten som serveras i kafét är takeawayförpackad. Taxfreen har begränsade öppettider och försäljarna sitter bakom plexiglasskydd. Någon underhållning i form av dansband eller trubadur erbjuds inte.

Fartyget körs med en minimibesättning på 18 personer.

Den här veckan kör Rosella tur-retur till Kapellskär på onsdag och torsdag.

Trafiken kan utvidgas efter månadsskiftet men tidtabellen är inte fastställd, säger Viking Lines kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström.