DELA
Foto: Jonas Edsvik

Covid-19 är under kontroll på Åland

Trots att situationen kring covid-19 är bra på Åland, uppmanar landskapet och ÅHS alla ålänningar att följa de givna rekommendationerna.

På måndagen höll landskapsregeringen presskonferens om coronaviruset. Vid tillfället närvarade Olli-Pekka Lehtonen från ÅHS, förvaltningsschef John Eriksson samt utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C), veckans jourhavande minister.

Olli-Pekka Lehtonen säger att läget kring coronaviruset är stabilt på Åland och visade upp en bild som demonstrerar antalet smittade i de nordiska länderna och Estland: Sverige har överlägset mest fall, Åland har minst.

– Vi är lyckligt lottade, säger han.

På Åland har 21 fall av covid-19 bekräftats hittills.

I Europa har läget förvärrats i bland annat Portugal, särskilt Lissabon-området, i Katalonien och i Bulgarien samt Rumänien. I Sverige har situationen blivit bättre.

– Vi kan inte ta kål på viruset just nu. Det finns eventuellt i någon form även på Åland, säger Lehtonen.

Tillsammans

Olli-Pekka Lehtonen och minister Hambrudd är tydliga med att ålänningarna måste följa de rådande restriktionerna för att hålla ner antalet smittade.

– Tillsammans kan vi lösa den här krisen, säger Hambrudd.

Lehtonen säger att det är viktigt att ålänningarna orkar fortsätta anamma det beteende som har tillämpats under våren. Stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna och håll avstånd är några av rekommendationerna som har getts.

– Epidemin härjar på olika håll i världen, till och med på öar. Eftersom epidemin är global måste försiktighetsåtgärder prioriteras.

Nästa presskonferens kring coronaviruset hålls den 3 augusti.