DELA
Foto: Stefan Öhberg

Över en halv miljon kilo regnbåge slaktas på Åland på grund av IHN

Över en halv miljon kilogram regnbågslax ska avlivas på Åland till följd av IHN-sjukdom hos fisk, enligt order från Livsmedelsverket. Tre fiskhållningsplatser på Åland berörs. Det framkommer i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket på onsdag eftermiddag.

Med avlivningsbeslutet vill man förhindra spridningen av laxfiskars IHN-sjukdom till andra fiskodlingar och fiskhållningsplatser på Åland. På området kan man dock fiska och äta fisk som vanligt. IHN smittar inte människan.

Infektion med IHN-virus konstaterades hos regnbågslax på en åländsk fiskodling i slutet av maj och senare bekräftades smittan i ytterligare två fiskhållningsplatser. Till Åland spreds viruset i samband med import av regnbågslax från en dansk fiskodling i våras. Livsmedelsverket har inrättat en restriktionszon kring de drabbade odlingarna och begränsat förflyttningen av fisk.

Ålands landskapsregering övervakar avlivningen av fisk vid infekterade hållningsplatser. Symptomfri fisk av slaktfärdig storlek slaktas för livsmedelsproduktion. Övriga avlivade fiskar nyttjas efter bearbetning till bland annat foder för pälsdjur och framställning av biodiesel eller gödsel. Efter att regnbågslaxarna avlivats, saneras anläggningarna och hålls tömda på fisk i minst sex veckor. Efter saneringen får verksamheten fortsätta på fiskhållningsplatserna, men en förstärkt uppföljning av sjukdomen kommer att pågå i minst två år för att områdets IHN-fria status kan återupptas.

Kontaktperson på Åland i pressmeddelandet är landskapsveterinär Mohammad Jaber Alipour.