DELA
Foto: Erkki SantamalaVACCINATIONSTIDER Nu är det dags att ta influensavaccin.

Ordinär influensasäsong i år

Influensasäsongen är snart här, men den blir varken mer aggressiv eller mildare än normalt.

– Vi rekommenderar som vanligt vaccination om man tillhör riskgruppen, säger Birgitta Hermans, överskötare på ÅHS.
Förra årets influensavaccin uppgavs vara mindre effektivt än under tidigare år och täckte bara in hälften av alla virusstammar som kan ge influensa. I år är vaccinet dock av bättre kvalitet. Dessutom beräknas influensasäsongen bli måttlig, inte mildare men inte heller mer aggressiv än tidigare år.

– Vi har inte fått några indikationer från Institutet för hälsa och välfärd (THL) om att denna influensasäsong ska vara mer aggressiv än vanligt, säger Birgitta Hermans.

Vaccineringskampanjen inleddes under måndagen och håller på till den 26 november men det går att vaccinera sig till smittan utbryter. De vanligaste symptomen är feber och ledvärk och ett snabbt sjukdomsförlopp.

Influensan kan hålla i sig i ett par veckor och är extra allvarlig när den drabbar åldringar och små barn. Barn mellan 6 och 35 månader samt äldre över 65 år och gravida kvinnor räknas som riskgrupper eftersom de oftare drabbas av komplikationer som lunginflammation och öroninflammation och får bli vaccinerade utan kostnad. Även nära anhöriga och dagisanställda vaccineras gratis.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!