DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>VID VATTNET Hammarlands nya bostadsområde Öra - ett område som kommunen fått genom danaarv - väntar på nya invånare. Men än så länge är det få som reserverat tomter trots närheten till vattnet, konstaterar kommundirektör Kurt Carlsson.

Öra väntar på nya hammarlänningar

På kommunens nya bostadsområde Öra byggs radhus som bäst. Men det har gått trögare att få nya invånare att bygga och bo på området än kommundirektör Kurt Carlsson trodde från början. Hittills är tre tomter sålda och just nu pågår byggnation på två radhustomter. Det finns totalt cirka 40 tomter på området.

– Ytterligare tre tomter är reserverade av familjer som funderar på att köpa, berättar Kurt Carlsson.

Han konstaterar att det inledningsvis har gått långsammare än han föreställde sig att få området bebyggt och tror att det beror på de osäkra tiderna och konkurrensen mellan kommunerna om nya invånare.

Trots det har kommunen planerat ytterligare ett bostadsområde en bit västerut från bostadsområdet i Kattby.

– Men vi väntar kanske något år med att bygga kommunalteknik på området som rymmer 22 egnahemshustomter och nio tomter för flerfamiljshus.

Varför ska man bo i Hammarland?

– Servicen är bra. Vi har bra skola och barnomsorg där det finns lediga platser och utbudet på fritidsaktiviteter för ungdomar är stort. Hammarland är naturnära och trygg att växa upp i och ligger på pendlingsvänligt avstånd till Mariehamn. Vägen är rak, bred och snabb, säger han.

Läs mer om vad som händer i Hammarland i serien Koll på kommunen i tisdagens papperstidninge eller i e-Nyan!