DELA
Foto: Jonas Edsvik

Oklart om momsfrågan i Cdon-köp

Bolaget som äger Cdon hävdar att köparen är skyldig att betala moms vid import, medan Mariehamns tull menar att försäljare med hemförtullningstillstånd ska sköta momsdeklarationen.
Som Nya Åland berättade igår är det möjligt för åländska kunder att köpa varor momsfritt från Cdons finländska hemsida och sedan hämta ut dem på sitt postkontor utan att betala eller deklarera momsen. Aktiebolaget som äger Cdon, Qliro Groups, kommunikationschef Erik Löfgren konstaterar i ett mail till Nya Åland ”att skattegränsen mellan Åland och övriga EU innebär att köparen är skyldig att betala momsen till tullen vid importen”.

Tvärtom

Men enligt Eva Enges, tullchef på Mariehamns tull, har Cdon ett så kallat hemförtullningstillstånd, vilket ska göra det enklare för kunder att köpa varor på nätet eftersom det är säljaren som sköter momsdeklarationen.

– Det innebär att kunden inte behöver bry sig om att deklarera momsen. Det är i stället säljaren som sköter om deklarationen till tullen som ombud för köparen. Det ska alltid framgå av fakturan om momsen ingår eller inte och hur mycket den kostar.

Men på den elektroniska fakturan som åländska kunder får efter ett köp från Cdon.fi specificeras ingen moms.

Moms ska uppbäras

Enges kan inte uttala sig om det specifika fallet, men förklarar att moms ska uppbäras om värdet på postpaketet överstiger 22 euro exklusive frakt.

– Om värdet på varorna i en försändelse är mer än 22 euro ska man betala mervärdesskatt om det beräknade momsbeloppet är fem euro eller mera.

Om varorna som beställs från Cdon kommer från det åländska lagret och på så vis inte passerar någon skattegräns ska momsen fortfarande framgå av fakturan.

Varför momsen kan undgås av åländska kunder som beställer paket från Cdon.fi och väljer elektronisk faktura är alltså oklart.

Läs tidigare artiklar:

Momsen försvinner vid Cdon-köp

Cdon-utredning växer till Sverige