DELA
Foto: Annika Orre<07_Bildrubrik>OKLART ÖDE Vad händer med patientjournalerna om eller när Västernäs läkarstation måste utrymmas? Det är upp till Henrik Appelqvist som enskild näringsidkare att avgöra.

Oklart om journaler när läkarstationen utryms

Handskrivna patientjournaler från flera decennier förvaras i två skåp i Västernäs läkarstation. Men vad händer med journalerna om – eller när – hyresgästen vräks?

 

I Västernäs läkarstation – där fastighetsägaren Ålandsbanken för mer än ett år sedan sa upp hyresavtalet med läkaren Henrik Appelqvist som drivit stationen sedan 1986 men som sedan ett par år tillbaka inte får verka som privatläkare – förvaras patientjournaler i två låsta plåtskåp.

Appelqvists bror har nycklarna till lokalen eftersom läkaren vägrat tömma lokalen, flytta ut och återlämna nycklarna. Huruvida någon annan än han själv har nycklar till journalskåpen är oklart.

Så hur noga är det att uppgifter om patienter som vårdats av Appelqvist och senare en annan läkare, numera avliden, inte hamnar på avvägar?

Nya Åland har talat med juristen Jenny Rebold på den statliga tillstånds- och tillsynsmyndigheten Valvira. Svaret är att det inte finns lag eller bestämmelser för hur privatläkares patientjournaler ska avföras och förvaras.

– Det finns alltså ingen som kan säga hur en självständig verksamhetsutövare som dör eller annars upphör med verksamheten ska uppfylla sitt ansvar att skydda journaluppgifter, säger hon.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!