DELA
Foto: Annica Lindström<07_Bildrubrik>ANAR HÅLLHAKAR Mats Löfström tycker att vissa av svaren på gårdagens presskonferens tyder på att det fortfarande finns ouppklarade frågor mellan Centern och Samlingspartiet.

Oklart ännu om klumpsumman

Hur vårdreformen skall finansieras är inte klubbat.

Frågan om Åland vinner eller förlorar är alltså öppen.
Klockan 13 i går på eftermiddagen offentliggjorde regeringen den överenskommelse för vårdreformen man kommit fram till under förhandlingarna i slutet av förra veckan.

Nya Åland skrev i går att frågan hur de nya vårdområdena kommer att finansieras spelar en mycket stor roll för Åland. Om staten, vilket man tror att är sannolikt, tar över de kostnader som i dag ligger på kommunerna stiger den så kallade klumpsumman till Åland. Om de nya vårdområdena däremot skulle få rätt att själva sköta vårdbeskattningen blir resultatet det motsatta.

Men regeringen redogjorde överhuvudtaget inte om finansieringsplanerna i går.

– Det som sades på presskonferensen ledde snarare till att nya frågor skapades än till att de som fanns besvarades, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Det som inte hade läckt ut redan före presskonferensen var att 19 av de sjukhus i Finland som i dag har dygnet runt jour i full skala blir 12 i framtiden. De övriga får en mer restriktiv jour.

Nytt är också att de 18 självstyrelseområdena får direkta folkval men på journalisternas fråga om de styrande enheterna skall få heltidspolitiker eller hobbypolitiker gavs inget svar.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!