DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>OFFENTLIGT Stadsstyrelsen har gått in för att offentlighetsprincipen ska råda i både de nuvarande och kommande aktiebolag där staden är majoritetsägare.

Offentlighet i stadsägd bolag

Sex ledamöter i stadsstyrelsen röstade för och bara två emot.

Det betyder att offentlighetsprincipen skrivs in i koncerndirektiven för de aktiebolag som staden äger – om fullmäktige är av samma åsikt.
Det är inte första gången som stadsstyrelsen tar ställning till om offentlighetsprincipen – alltså att vem som helst kan begära ut handlingar som inte enligt lag är hemligstämplade – ska gälla inom stadsägda bolag.

Förra gången gällde det stadens nybildade hamnbolag och vilka principer som ska gälla där. Den gången röstade stadsstyrelsens majoritet för stadsdirektörens förslag som gick ut på att offentlighetsprincipen inte skulle skrivas in. Den gången röstade liberalernas ledamöter mot offentlighetsprincipen.

Nu gick det tvärtom när koncerndirektiven behandlades av stadsstyrelsen.

Också den här gången föreslog ledamoten Bert Häggblom (Obs) att offentlighetsprincipen ska skrivas in så att bolagen jämställs med de myndigheter som bolagen ersätter när det gäller hur principen ska tillämpas. Landskapslagen om allmänna handlingars offentlighet ska gälla i bolagen och att förvaltningslagen ska tilllämpas när handlignr begärs ut från bolagen.

På mötet i torsdags fick han majoriteten med sig eftersom också Katrin Sjögren och Krister Norrgrann (lib) röstade för Häggbloms förslag den här gången. Omröstningen slutade 6-2.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!