DELA
Foto: Ida K Jansson

Nytt skafferi har öppnat i Eckerö

Bettys skafferi – så heter Storbys nya butik som ska förse bybor och turister med förnödenheter. Här finns ett basutbud och många åländska varor, även en del som inte hittas i alla andra butiker.
På midsommarafton klockan 10 slogs dörrarna till Bettys skafferi upp, men öppningen började i mörker. Den hårda vinden orsakade ett elavbrott. För att kunderna inte skulle göra sig illa i beckmörkret tvingades man stänga dörrarna tills elen kom tillbaka.

Yvonne Sjöström är kvinnan bakom butiken. Tillsammans med sin man Mats Sjöström driver hon sedan tidigare Bodegan i Käringsund, men paret har längtat efter att äga och driva en egen verksamhet. Och Yvonne Sjöström drömmer om att Storby, Eckerö ska sjuda av liv och service, som det gjorde när hon var här på somrarna som barn, hos mormor och morfar.

Tidigare i juni öppnade restaurangen i samma hus och på midsommaraftonen öppnade den lilla butiken på cirka 120 kvadratmeter. Tidigare huserade Jussis keramik här och hon och Jussi Mäkelä pratade tidigare ofta om hennes drömmar om att erbjuda en bred servicepunkt just här, vid rondellen där alla passerar.

– I höstas erbjud han mig plötsligt fastigheten. Tre–fyra veckor senare ägde vi fastigheten och då började vi tänka på vad vi ska göra av den.

Yvonne Sjöström vill att huset, med både restaurang och butik, ska bli ett vardagsrum för Storbyborna och turisterna. Hit ska man kunna komma och läsa tidningen, ta en kopp kaffe, handla och framöver förhoppningsvis kunna få annan service som post och medicinskåp.

Betty är för övrigt Yvonne Sjöströms mormor, Agnes Elsebeth, men alltid kallad Betty.

– Min stora förebild, säger Yvonne Sjöström.

Det är tack vare henne Yvonne Sjöström kom som sommargäst till Eckerö som 1-åring 1967. Hela sin barndoms somrar tillbringades här och i dag är hon gift med en Eckeröbo.

Läs mer i måndagens Nya Åland!