DELA
Foto: Ida K Jansson

Nytt coronavaccin tas i bruk av ÅHS

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, tar i bruk ett nytt coronavaccin, utvecklat mot coronavirusets Omikron-variant, det berättas i ett pressmeddelande idag.

Vaccinet som tas i bruk heter Comirnaty Omicron BA.1 och tillverkas av Pfizer Biontech.
Från och med den 19 september får alla patienter som tar sin boosterdos, alltså dos 3, 4 och 5, det nya variantvaccinet.

”Patienter som har en bokad tid behöver inte göra någonting, utan får automatiskt det nya vaccinet.” skriver ÅHS.

Det nya vaccinet ska inte användas för dos 1 och 2. ÅHS ger just nu dos 1, 2 och 3 för alla som behöver det. Dos 4 kan bokas av alla som fyllt 60 år eller som är äldre än 18 år och hör till en riskgrupp. Personer som har kraftig immunbrist kan få en femte dos.

Fortfarande gäller det att om man har haft en covidinfektion så räknas det som en vaccindos. Har man alltså fått tre doser vaccin och haft covid behöver man inte en fjärde dos just nu.

Vaccinen ges på hälsocentralerna i Mariehamn och Godby. Coronavaccinationerna bokas på ÅHS webbokning, men de som hör till riskgrupp behöver ringa och boka tid.

”Vaccinationsskyddet mot allvarlig covid-19 bevaras längst hos grundfriska personer under 65 år. Hos de äldre finns det skäl att förstärka skyddet. De äldsta och mest sårbara grupperna har fått sin fjärde dos på våren, så på senhösten har det gått 5 – 7 månader sedan senaste dos.” skriver ÅHS.