DELA
Foto: Stefan Öhberg

Nu erbjuds 5-11-åringar vaccin

Nu kan alla barn i åldern 5-11 år få coronavaccin. Båda föräldrarnas samtycke krävs för vaccineringen, men samtycket behöver inte vara skriftligt, bara det framkommer på annat sätt.

ÅHS hänvisar till Institutet för hälsa och välfärd THL:s blankett som finns länkad på ÅHS sajt, ”Aktuellt om coronavaccineringen”.

Tidsbokningen för gruppen öppnades i dag tisdag och tiden bokas på webben. Tidigare har man öppnat för barn i samma ålder som är i riskgrupp samt barn som är närstående till en person i riskgrupp för allvarlig covid-19.

ÅHS skriver i sitt pressmeddelande att barn generellt har låg risk för allvarlig covid-19, men att vissa underliggande sjukdomar kan öka risken. Covid-19 kan även förvärra grundsjukdomar och därför rekommenderar THL vaccin till dessa barn.

– Observera att det är en rekommendation att barn i riskgrupp vaccineras till skillnad från övriga barn i åldern 5 till 11 år som erbjuds vaccin, säger smittskyddsläkare Tora Woivalin i pressmeddelandet.

Vaccineringarna görs på Åland Posts lokal i Sviby.

 

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp