DELA
Foto: Pressbild<07_Bildrubrik>FÖRSTA TUREN Sanden yrde och allt var över på ett par sekunder då Hyperloops utvecklare visade hur stark magnetkraften kan vara.

Nytt avtal om Hyperloop

Åländska FS Links och KPMG Sverige har tecknat avtal om samarbete kring Hyperloop.

Och i USA har den första testkörningen genomförts.  Här kan du se ett webbklipp och bilder från testet!

FS Links och företaget KPMG Sverige har tecknat ett avtal för att genomföra en idéstudie som utreder förutsättningarna för extremhastighetstransporten Hyperloop under Ålands hav.

– I projektet medverkar också teknikkonsulten Ramböll, för att utreda de tekniska förutsättningarna för sträckningen på land och under Östersjön, samt advokatbyrån Setterwalls, för de juridiska aspekterna. Idéstudien som ska tas fram fokuserar på de initiala finansiella, legala och tekniska förutsättningarna för en fast förbindelse mellan Sverige och Finland, skriver KPMG i ett pressmeddelande.

– KPMG bidrar med tidigare erfarenheter från stora infrastrukturprojekt och ansvarar här dels för den övergripande projektledningen, dels för valideringen av ett initialt business case för korridoren Stockholm-Helsingfors. Vi kommer även stödja vår uppdragsgivare, FS Links, med intressenthantering och affärsutvecklingsfrågor, säger Åsa Hansson, ansvarig för projektet hos KPMG, i pressmeddelandet.

Pressmeddelandet undertecknades samma dag som den allra första provkörningen av Hyperloop genomfördes i öknen i delstaten Nevada i USA. Inbjuden publik och ett jättestort pressuppbåd fick natten mot i gåtr vår tid se hur en farkost stor som en bil accelererade upp till 160 kilometer i timmen på bara någon enstaka sekund.

Testet motsvarar inte verkligheten eftersom utfördes öppet och på räls. Först nästa test ska göras i ett rör där en kapsel kastas framåt av magnetiska krafter.

Läs mer i dagens papperstidning eller e-tidning.