DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nypotatis till påsk

29 mars. Då skördade Mikael Lundell på Vårdö Simskäla sin första nypotatis. Ändå var han tidigare förra året.
Växthusföretagaren Mikael Lundell på Vårdö Simskäla kan vara först i Finland med att erbjuda nypotatis. Den första omgången planterade han i januari och den var redo att skördas den 29 mars.

– I fjol var vi tidigare. Runt den 25 mars tog vi upp den första potatisen då. Frilandsodlarna sätter sin första potatis ungefär nu. Det är viktigt att vara först, då är det lättare att leda marknaden, säger Mikael Lundell.

Den faktorn som spelar allra störst roll i potatisens utveckling är ljuset. Mikael Lundell använder sig av både naturligt och artificiellt ljus och dessutom värme i jorden för att få potatisen att växa snabbare.

Potatisen planteras i krukor, två sättpotatisar i varje och odlas i ren torv. Den luftiga torven kan sedan återanvändas på frilandsåkrarna som jordförbättring.

Han har märkt att nypotatis uppskattas till vårens helger som påsk och valborg. Han säljer den sedan via Ålands trädgårdshall till både Åland och övriga riket.

Mängden nypotatis den här årstiden är väldigt liten på den stora marknaden, men Mikael Lundell säger att han märker av en nyfikenhet. Just nu får han ungefär 15 euro per kilo för potatisen, men priset går snabbt ner. Frilandsodlingen har lägre kostnader.

Mer kunde du läsa i torsdagens Nya Åland!