DELA

UPPDATERING- Nej till nya restaurangbegränsningar

UPPDATERING 30.12.2021 KL 16.29.
På torsdagseftermiddagen kom beskedet att man från rikshåll inte kommer att godkänna det som landskapsregeringen föreslog i sitt utlåtande nedan:

Landskapsregeringen har på torsdagsförmiddagen skickat sitt väntade utlåtande till Social- och hälsovårdsministeriet gällande restaurangerna, vilket gick ut på nya restriktioner från och med lördag.

Landskapsregeringen håller pressinfo idag klockan 16, som du kan se direkt eller i efterhand här via vår hemsida.

I protokollet över utlåtandet, som är daterat idag och undertecknat av minister Annika Hambrudd och lantrådet Veronica Thörnroos, konstateras att Åland befinner sig i spridningsfasen och att man ”bedömer att förplägnadsrörelsernas serverings- och öppettider bör begränsas till kl. 20:00
respektive kl. 21:00 samt att varje kund inomhus ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarande yta på Åland. Denna begränsning bör gälla oavsett användning av
covidintyg till och med 20.1.2022.”

I sitt utlåtande betonar man att de nya restriktionerna i så fall skulle träda i kraft först efter nyårsafton.

”Landskapsregeringen bedömer dock att begränsningarna kan träda i kraft först 1.1.2022 med hänsyn till de grundläggande frioch rättigheterna inklusive näringsrätten. Det är för kort varsel för näringsutövare och individer att anpassa sig till ett beslut som träder i kraft redan 31.12.2021.”

I samband med torsdagens pressinformation kom dock infon att det inte kommer att bli så som landskapsregeringen önskade i sitt utlåtande. Orsaken är att minister Thomas Blomqvist (SFP) inte fick beslutet i tid. På landskapsregeringens presskonferens uppgavs att beslutet sändes iväg klockan 11.06. Deadline var 11.00. Enligt lantrådet Veronica Thörnroos (C) uppgav Thomas Blomqvist att han fick beskedet först efter klockan 12. Finlands regering ska hålla nästa sammanträde på onsdag nästa vecka.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp