DELA

Ny hemmaseger för ÅU – men skada på Hagström

FOTBOLL. Åland United tog hem sin tredje raka hemmaseger på lördagskvällen då man besegrade PK-35 med 2–0 på WHA.
Tråkigare nyheter är att Monica Hagström utgick med skada.

Tabellfemman Åland United tog emot tabellfyran PK-35 i en match där en seger var viktig för att kunna hänga med topptrion KuPS, PK-35 Vanda och HJK som gjort ett ryck i säsongsinledningen av Nationella ligan.
Och det var alltså ÅU som tog hand om de tre välbehövliga poängen inför 120 åskådare på WHA.
Efter en mållös första halvlek tog Åland United sakteliga över allt mer av spelet, och utdelningen kom också med drygt halvtimmen kvar att spela. Riika Lilja slog en frispark från vänster och bollen letade sig fram till Anna Westerlund i straffområdet som gjorde öppningsmålet.
Bara några minuter senare var det dags igen: efter en fin soloprestation, där hon vann boll och vände bort två försvarare, satte Jaqueline Hand matchavgörande 2–0 med sitt andra mål i ÅU-tröjan.
– Visst hade vi detaljer som borde bli bättre. Visst värderar vi fel i olika situationer. Vi vann dock en match som vi ska vinna mot ett hyfsat motstånd. Vi kan ta helg med gott mod och sedan fortsätta jobba nästa vecka, kommenterade Åland Uniteds huvudtränare Steve Beeks lagets insats i klubbens egen matchrapport efter segern.

Skada
Segern smakade naturligtvis sött för ÅU som därmed tog chansen att haka på topplagen i ligan. Smolk i glädjebägaren var dock att mittfältaren Monica Hagström var tvungen att utgå efter drygt 40 spelade minuter med en befarad vristskada. De första rapporterna säger att Hagströms vrist är stukad och att undersökningar om hur allvarlig skadan är ska ske inom de närmaste dagarna.
ÅU:s sportchef Mikael Virta vet inte desto mer om Hagströms skadestatus på söndagseftermiddagen.
– Nä, det behöver först och främst röntgas för att se att det inte är en skelettskada. Men varken fysion eller läkaren trodde att det var det vid en första kontroll, men med säkerhet får vi veta först efter undersökningen. Hon är under daglig uppsyn nu, så hur allvarlig skadan eller stukningen är får vi veta snart.
Hur pass stort avbräck för laget innebär det att Hagström blev skadad?
– Det är ju alltid en spelare en mindre att använda och vi har definitivt ingen bred trupp, men just nu har vi ändå några alternativ. Det är en tongivande spelare så det är inte bra förstås, men vi får se hur tränarna möblerar om och fyller på med andra spelare. Nog överlever vi, men det är såklart bättre om hon inte är skadad.
Vad säger du om insatsen i lördagens match överlag?
– Helt spontant tycker jag att vi följer det som huvudtränaren sa innan, att det här är en match i mitten av säsongen i mitten av tabellen som vi måste vinna om vi ska ha i toppen att göra. Vi möter ett hyfsat lag och gör en stabil insats för att vinna matchen. Vi gjorde bra saker, men det finns också saker som vi måste göra ännu bättre längre fram för att utmana topplagen.
Härnäst väntar ytterligare ett motstånd i mitten av tabellen, då Åland United möter för tillfället sjätteplacerade Ilves på bortaplan i Tammerfors inkommande lördag. Därefter tar ÅU emot PK-35 Vanda, som inlett säsongen med sex raka vinster, på WHA på lördag om två veckor.

NATIONELLA LIGAN
Åland United–PK-35 2–0
Halvtid: 0–0
1–0 Anna Westerlund 61′
2–0 Jaqueline Hand 65′

ÅU: Lainey Burdett – Helena Bozic, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik – Riikka Lilja (Olivia Ulenius 82′), Sarah Troccoli, Monica Hagström (Dana Leskinen 42′) – Jaqueline Hand, Aada Törrönen (Margarida Sousa 59′), Kit Loferski (Signy Aarna 82′)
Varningar: Monica Hagström (ÅU)
Domare: Minka Vekkeli, Tonja Weckström, Niina Talvensaari
Publik: 120 på Wiklöf Holding Arena
Nästa match: Ilves–Åland United lördag 14 maj klockan 15.00 i Tammerfors