DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ny generation tar över i Tjudö

Det har varit en bra säsong för åländska äppelodlare. I söndags plockade Sandra Lignell, Robert Lignell och Kent Grönlund säsongens sista äppel i Tjudö.

– Närheten till vattnet och många soltimmar gör att odlingarna trivs, säger Sandra Lignell.
Trakterna kring Tjudö, Vestanträsk och Geta är optimala för äppelodling. Här har man odlat äppel sedan början på 1960-talet och Lignells äppelodling har funnits i familjen i 50 år. Sandra Lignell ska så småningom ta över odlingen efter sin pappa Kent Grönlund. Äppelodlingen har alltid varit en del av hennes liv.

20 000 träd

– Att ta över efter pappa kändes naturligt. Det är roligt, men slitsamt när det är mycket att göra. Man har ju lärt sig hur det fungerar. Det bästa är ju att man får vara ute mycket, speciellt när det är så här bra väder, säger hon.

I nuläget är odlingen 8,5 hektar stort med 20 000 träd. För Kent Grönlund är äppelodlingen en bisyssla som han gör vid sidan av sitt jobb. Målet för hans dotter Sandra och hennes make Robert Lignell är att verksamheten i framtiden ska bli en heltidssysla.

– Målet är att expandera och fördubbla det vi har nu, säger Sandra Lignell.

Tidigare än fjolåret

Åländska äppel är efterfrågade och Lignells säljer vidare till Ålands Trädgårdsdshall, ÅTH, som i sin tur förmedlar till de finska butikskedjorna. 70 procent av Finlands äppel kommer från Åland.

I år började Sandra och Robert Lignell och Kent Grönlund plocka äppel den 21 augusti och de sista plockades i söndags. I år var den sista plockningen tre veckor tidigare än föregående år.

– Sommarens soliga väder har gjort sitt och årets äppel har en fin färg och bra smak, säger Kent Grönlund.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!