DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ny deadline för självstyrelselagen

I slutet av juni. Då borde förslaget till ny självstyrelselag lämnas till riksdagen enligt en ny tidtabell.

För ett par veckor sedan sade lagstiftningsrådet Janina Groop-Bondestam på Justitieministeriet att förslaget till ny självstyrelselag ska presenteras på statsrådets allmänna sammanträde den 25 maj. Alltså nästa vecka. Problemet är att Åland inte kan tänka sig att godkänna förslaget som det såg ut då.

Nu uppger vice lantrådet Harry Jansson (C) att det finns en ny tidtabell där förslaget ska lämnas till riksdagen i slutet på juni.

– Nu får vi se vad det innebär i praktiken, vi har inte fått någon respons på våra kvarvarande positioner som vi sagt att är minimum för att vi ska godkänna det. Det handlar om grundlagens förhållande till självstyrelselagen och andra principiella frågeställningar.

Hoppet lever

Hoppet lever alltså, men tidtabellen är ändå knapp. Justitiekanslern vill granska hela förslaget på nytt, vilket tar sin tid. Harry Jansson uppskattar att JK vill se på förslaget igen, eftersom bedömningsrådet för lagstiftning kom med skarp kritik i slutet av april.

När tror du att Åland behöver ta ställning till ett nytt förslag för att tidtabellen ska hinna?

– Före Kristi himmelsfärd, nästa torsdag. Då måste allt vara klart. Det är korta puckar.

Paragraf 30

Samtidigt pågår en parallell process kring paragraf 30 och 6 i självstyrelselagen, som måste ändras till följd av den stora vårdreformen i Finland.

Om totalrevisionen av självstyrelselagen faller måste nämnda paragrafer ändå ändras. Även här finns ännu oklarheter. Bland annat uppstår en juridisk lucka kring smittskyddet från och med den 1 januari nästa år fram till i juni när presidenten tidigast kan stadfästa lagen.

– Kring det har vi ställt frågor ett antal gånger, men inte fått svar, säger Harry Jansson.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp