DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>DRAMATISK OLYCKA Nu ska också Viking Grace eventuella anvar för kollisionen med en taxibåt utanför Kapellskär i fjol utredas I dag och i morgon står taxibåtens skeppare inför rätta i Stockholm.

Nu utreds Vikings ansvar för olyckan med taxibåten

I dag inleds rättegången mot skepparen på taxibåten Sunni som kolliderade med Viking Grace i april i fjol. Men ärendet har nu tagit en ny vändning eftersom också Vikingfartygets agerande ska granskas.
Krocken skedde den 19 april i fjol vid Marö utanför Kapellskär. Kraftiga dimbankar rörde sig i Furusundsleden som taxibåten skulle korsa och skepparen Anders Waldvik uppgav i förundersökningen att han inte såg Viking Grace.

Kollisionen med det jättelika fartyget var förödande för taxibåten. De tre ombord överlevde som genom ett mirakel, har Waldvik själv berättat för Nya Åland.

– När jag tittade bakåt efter smällen var Viking Grace för precis bakom min rygg inne i båten och tryckte mig mot ratten. Benen kilades fast under panelen, berättade han efter olyckan.

I dag och i morgon hålls alltså rättegången i Stockholms tingsrätt. Men nyligen begärde kammaråklagare Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare en kompletterande förundersökning av sjöpolisen i Nacka om Viking Grace agerande vid olyckan, skriver tidningen Skärgården.

Bakgrunden är att en anmälan nyligen lämnats in till sjöpolisen. Anmälaren hävdar att Viking Grace körde för fort och bröt mot flera sjörättsregler. Enligt anmälaren kunde olyckan till och med ha förhindrats om Viking Grace handlat annorlunda.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!