DELA
Foto: Amanda Näsman<07_Bildrubrik>HAR GJORT SITT De 70 år gamla rören skall nu bytas ut.

Nu ryker rören från 1940

På grund av ålder och läckor byts nu några av stadens vatten- och avloppsrör ut.
Inför att Storagatan byggs om byter man nu ut 200 meter gamla rör. Rören har blivit dåliga och på senaste tiden orsakat vattenläckor. Arbetet planeras vara klart den 1 maj. Projektet kostar cirka 200 000 euro.

Hur långt man kommer med grävningen per dag varierar, eftersom man måste veta var man kan gräva så man inte stöter på något oväntat.

De rör som byts ut är runt 70 år gamla. Och här finns även Mariehamns första kloak, från 1906.

– I röret kan man krypa under staden mot Torggatan. Det byggdes för hand, och har olika stenar som passar in perfekt för att hålla det på plats. Det har dock gjort att vi har haft problem förut när något med det röret har behövt fixas. På den tiden var det inga grävmaskiner man använde, säger arbetsledare Ralf Enholm.

Ralf berättar också att en del av stadens andra rör är lika gamla och kommer att behöva bytas ut.

– Varje år får vi byta ut något. De nya rören håller i ungefär 40 till 50 år till, innan de behöver bytas ut igen. Den här tiden på året är bästa tiden för stora vägbyggen och rörbyten eftersom det är lugnast nu. På sommaren skulle det inte gå med allt folk som rör sig här. Och snart förnyas hela Storagatan så det vore dumt att börja gräva i den nya vägen senare.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!