DELA
Foto: Päivi Mattila

Nu kan 50-plussare i riskgruppboka fjärde vaccindosen

ÅHS öppnar upp möjligheten att boka tid för coronavaccinering av dos fyra för personer 50 år och äldre tillhörande en medicinsk riskgrupp. Information om riskgrupper finns på ÅHS hemsida.

Det bör ha gått minst tre månader från den senast givna dosen, meddelar ÅHS.

”Personer som har fått tre vaccindoser och även har haft en covid-19-infektion behöver för tillfället inte en fjärde dos. Man ska tänka på att det ska ha gått minst 6 veckor mellan en vaccindos och en infektion för att de ska räknas som två händelser”, skriver man i ett pressmeddelande.

Personer som tillhör riskgrupp kan inte boka via ÅHS hemsida utan måste ringa hälsocentralen 018-538500 för att få en tid. Vaccinationerna kommer i första hand att ges på hälsocentralen i Mariehamn, men det kommer också finnas enstaka tider även på Godby hälsocentral.

”Om man är hemmahörande i en skärgårdskommun, uppmanas man kontakta sin egen hälso- och sjukvårdsmottagning för en tid.”

Senare kommer ÅHS att erbjuda en fjärde dos åt alla som är 18 – 49 år och hör till en medicinsk riskgrupp. Ytterligare därefter erbjuds en fjärde dos till alla 60 – 69-åringar, som inte hör till medicinsk riskgrupp. ÅHS informerar när det är dags.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp