DELA
Foto: Johan Orre

Landskapet sponsrar unga sommarjobbare

Landskapsregeringen träder in och betalar lönen åt 200 sommarpraktikanter som i sin tur blir en resurs för åländska små och större företag i sommar.
Det är tanken med projektet Sommarpraktikanter.

Projektet syftar att skapa sysselsättning för personer födda 1996–2004 i fyra veckors tid i sommar. Närings- och arbetsmarknadsminister Fredrik Karlström (MSÅ) och Anders Ekström, vd för Ålands näringsliv, presenterade projektet vid landskapsregeringens coronapresskonferens i går.

Rent praktiskt går det till så att Ålands landskapsregering formellt anställer en sommarpraktikant som under fyra sammanhängande veckor arbetar på ett företag eller i en organisation.

Totalt handlar det om 80 procent av heltid, eller 117,6 timmars arbete. Företag och praktikant är fria att matcha ihop sig själva eller att ta hjälp. Sommarpraktikanten får en lön på 1 000 euro för praktiktiden.

– Därefter är det förstås fritt fram för företaget att skriva ett normalt arbetsavtal med praktikanten, sa Fredrik Karlström, som beskriver förslaget som ”briljant”.

– En arbetsgivare, säg en ensamföretagare, som normalt inte anställer kan få en sommarpraktikant under fyra veckor i sommar, medan praktikanten får chans att prova på ett jobb.

Idén kläcktes enligt Fredrik Karlström efter ett samtal med Katarina Fellman på Åsub, om ungdomsarbetslösheten.

– Hon sa ”gör nåt för de unga”.

Bara dagarbete

I projektet är det alltså landskapsregeringen som står för både lönen och arbetsgivaransvaret. Vilket företag eller organisation som helst får anmäla sig, förutsatt att man inte har någon personal permitterad under de fyra veckorna. Praktikanterna får bara arbeta på dagtid, mellan klockan 6 och 17.

– Den enda ”kostnaden” för företaget är handledning. Ungdomar kan kontakta företag själva och föreslå den här lösningen, säger Anders Ekström.

Landskapsregeringens kostnad för projektet uppgår till 250 000 euro.

Intresserade uppdragsgivare kan anmäla sig via Ålands näringslivs hemsida. Anmälan för ungdomarna inleds måndagen den 1 juni.