DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nu finns plats på Lemlands dagisar

Nu finns det plats för alla som behöver en daghemsplats i Lemland. Dessutom finns visioner och planer för både nya daghem och pedagogisk utveckling.
Den 20 augusti ska ”Den nya modulen” tas i bruk när åtta barn, fyra- till femåringar, och två nya anställda flyttar in. Vad den nya avdelningen, som delar gård med Bullerboda daghem, ska heta är ännu oklart.

– Det ska barnen få vara med och bestämma, säger Camilla Pada, barnomsorgsledare i Lemland.

Modulen är på 225 kvadratmeter och ska rymma en avdelning med 21 barn. Vid behov kan man dela in modulen så att två avdelningar får plats.

– Här finns stora utrymmen, det är luftigt och många rum. Det finns alla möjligheter till smågruppsarbeten och god barnomsorg. Jag är nöjd med de här utrymmena, säger Camilla Pada.

Den nya modulen kostar cirka 34 000 euro per år i hyra och engångskostnaderna för flytt och montering ligger kring 80 000 euro. Sedan tidigare finns en annan modul på Bullerbodas gård, där avdelningen Tallkotten huserar.

Ännu är daghemmet oinrett och på gården står en stor jordhög, men det ska åtgärdas de närmaste veckorna.

– Vi vill framför en eloge till tekniska och byggnadsavdelningarna som har klarat av att anlägga modulerna på så här kort tid, säger Mikael Smeds.

Modulen är en del av de tillfälliga lösningarna i Lemland, men sedan i våras finns en klar vision och plan för framtidens dagvård. Den så kallade Lelökstomten ska bli daghem med fyra avdelningar och i Björkudden ska ett daghem med två avdelningar och med en option på en tredje avdelning byggas.

– Nu har vi en klar vision för framtiden och när de avdelningarna står klara kan vi se över vilka enheter vi behöver och vilka vi kan avyttra, säger Mikael Smeds, kommundirektör.